Sådan fanger du dine modtageres opmærksomhed

”Lyt til mig!!!” – kan du jo ikke bare skrige ud i lokalet, når du skal holde en præsentation. Det siger sig selv. Om end det nogle gange kan være fristende.

”Lyt til mig!!!” – kan du jo ikke bare skrige ud i lokalet, når du skal holde en præsentation. Det siger sig selv. Om end det nogle gange kan være fristende.

Som taler er du nødt til at lægge dig i selen for at fange dine modtageres opmærksomhed – og gøre det som det første, inden du begynder på al det kloge, du gerne vil sige.

Du skal lave en åbning af din præsentation.

Hvordan du vælger at gøre det, afhænger af den ramme og stemning du ønsker at skabe.

En åbning skal nemlig gøre mere end at fange opmærksomhed. Den skal også påvirke eller farve, hvordan dine modtagere umiddelbart forstår og relaterer sig til emnet, situationen, budskabet og dig som taler.

I denne artikel giver jeg dig intet mindre end 14 konkrete forslag til, hvordan du kan levere en fængende åbning til din næste præsentation.

 

Stil først følgende spørgsmål:

  • Hvilken åbning vil passe bedst til dette emne?
  • Hvilken åbning vil passe/fænge hos mine modtagere?
  • Hvilken åbning vil passe bedst til den situation, jeg skal give præsentationen i?
  • Hvilken åbning vil passe godt i denne tid, vi lever i?

 

Og glem ikke…

  • Hvilken åbning vil passe mig godt som taler? Som jeg kan stå inde for, og som jeg kan levere med integritet og troværdighed?

 

 

Start med:


Et citat:

“Goethe er berømt for at have sagt: Jeg tror ikke på objektivitet. Jeg tror på en disciplineret hengivelse til det subjektive.

 

En historie:

”I 1863, da USA var midt i en blodig borgerkrig, satte nordstaternes præsident, Abraham Lincoln, sig for at samle nationen. Ved byen Gettysburg, hvor et af de største og mest blodige slag netop havde fundet sted, gav han en tale til de efterladte på en bakketop på slagmarken. Den tale kaldes i dag ”The Gettysburg Address”. Den er ikke blot blevet den mest berømte og citerede tale i amerikanske historie, men den fik også enorm betydning for amerikanske indenrigspolitik i mere end 150 år frem. Det virkelig bemærkelsesværdige ved talen var dog, at den bestod af blot 10 sætninger. 272 ord. Og har taget ham omkring 2, 5 minut at levere. Hvad kan vi lære af dette?” (Red. Vi kan lære; keep it simple, så får du større gennemslagskraft…)

 

Positivt:

”Sikken et fantastisk halvt år vi har igennem sammen og sikke resultater vi har opnået. Dette er jo kun begyndelsen, for i det næste halve år…”

 

Hårdtslående:

”Jeres liv vil fundamentalt forandre sig på stort set alle de områder, I kender i dag, når AI tager sit næste udviklingsspring – hvilket vi regner med vil ske inden udgangen af 2027.”

 

En gåde/spørgsmål:

”Hvordan kan det være, at vi stadig ikke forstår de vigtigste årsager til overvægt?”

 

Selve budskabet:

”Mental robusthed handler i sin essens om at kunne bevare hovedet koldt, når du er presset. Så enkelt kan det siges.”

 

En anekdote:

“Lagde De mærke til noget usædvanligt i går aftes?” spurgte Serlock Holmes sin ven, Dr. Watson. “Nej, der skete intet i går aftes. Der var fuldstændig stille. ikke engang en hund gøede” svarede Dr. Watson. Sherlock Holmes på ham med et intenst blik: “Ja, men hvorfor gøede hunden ikke…?”

 

Spørgsmål til publikum, som de skal besvare:

”Dem af jer der har prøvet at sidde til en præsentation som ikke har grebet jer, ræk en hånd i vejret.” (alle rækker hånden op)

”Dem af jer, der har siddet i præsentation som ikke har grebet jer, og hvor I har stemplet mentalt ud og tænkt over andre ting, som f.eks. indkøbslister, ræk en hånd i vejret” (alle rækker hånden op)

”Dem af jer, der har siddet til en præsentation som ikke har grebet jer, og er blevet ret irriterede over at spilde jeres tid, ræk en hånd i vejret” (alle rækker hånden op)

”Dem af jer, der på et eller andet tidspunkt har leveret en præsentation, som ikke har grebet jeres publikum, og hvor I har kunnet registrere, at nogle iblandt jeres publikum stemplede ud og andre blev irriterede, ræk hånden i vejret.” (hvor mange er ærlige nok til at række hånden i vejret… ???)

 

En undren:

”Siden jeg var barn, har jeg altid undret mig over, hvorfor nogle mennesker, når de møder pres og modstand, formår at handle med ro, beslutsom styrke og optimisme, og andre handler uden omtanke eller helt giver op.”

 

Stilhed:

Stil dig op foran dine modtagere, med din front, øjne og opmærksomhed rettet ud mod dem, og vent til rummet hviler i stilhed.

 

En vision:

”Forestil dig, at i en ikke så fjern fremtid, vil din mobiltelefon, din computer, og overvågningskameraer på gader og stræder, være i stand til at aflæse dine tanker og følelser via dit kropssprog? Også de tanker og følelser du ikke nødvendigvis selv er bevidst om? Og ingen kontrol har over? Forestil dig, hvilken indsigt og information de mennesker og organisationer som står bag teknologien, vil kunne få om dig? Hvordan de ultimativt vil kunne kende dig bedre, end du kender dig selv.? Hvilken magt tror du, det vil kunne give dem?”

Ja, okay denne vision var vist mere et dommedagsscenarie, vi prøver med en mere positiv:

”Forestil jer en verden, hvor hudkræft ikke længere er noget vi skal frygte? Hvor vi, blot ved at tage en tablet, kan skabe en beskyttelse i hudens celler mod solens ødelæggende stråler? Sådan en tablet har en gruppe danske optimistisk læger og forskere sat sig for at udvikle – hvilket forhåbentlig på sigt kan være med til at forhindre de ca. 38.000 diagnosticerede tilfælde af hudkræft i Danmark om året”

 

En personlig fortælling:

”Da jeg var 12 år gammel, så jeg katastrofefilmen ”Det Tårnhøje Helvede”. Første gang. En vanvittig spænende film om en voldsom brand i en skyskraber og hel masse mennesker der dør. Den fik en afgørende effekt på mit liv. Ikke blot blev den starten på en livslang craving efter alle typer af katastrofefilm, men den grundlagde også min dybe interesse for menneskelige styrke, handlekraft og robusthed i pressede situationer. Hvilket har fulgt mig lige siden.”

 

En historisk reference:

”D. 9. november 1989 sent om eftermiddagen brød muren mellem Øst- og Vestberlin sammen. Den blev revet ned af tyske borgere på begge sider. Og sikken en fest de havde! Sikken en fest vi alle havde! Fordi vi var overbeviste om, at dette ville blive starten på afslutningen af den kolde krig, som havde holdt Europa i et iskoldt jerngreb siden Anden Verdenskrig. Og ja, i 1991 brød Sovjetunionen endegyldigt sammen og dermed havde demokratierne, menneskerettighederne og frihedsrettighederne sejret… Troede vi…”

 

Noget sjovt:

”Min chef sagde, at jeg skulle holde denne præsentation. Det ville være godt for mig, sagde hun, at lære at tale i større forsamlinger. Det ville være godt for min karriere, sagde hun, at en introvert ingeniørtype, som mig, ville have godt af at øve mig i at være mere udadvendt og relaterende. ”People skills”, tror jeg, hun kaldte det.” Pause. (skal leveres tørt)