Den uundværlige øjenkontakt

Vi har alle prøvet at sidde til en præsentation, hvor vi praktisk talt ingen øjenkontakt får med taleren.

Vi har alle prøvet at sidde til en præsentation, hvor vi praktisk talt ingen øjenkontakt får med taleren.

Vedkommende stod enten med siden til, eller endnu værre med ryggen til, og læser op af slidsene – eller har flakkende øjne som hopper uroligt rundt; først på noter, så på slides, ud af vinduet, ned på sko og tilbage på slides.

Men taleren ser aldrig på os. Og vi føler os ikke set.

Vi har også alle erfaret, at vi, når vi mangler den nærværende øjenkontakt, aldrig rigtigt forbinder os med taleren og dermed heller ikke til præsentationen og budskabet. Vi sidder og ser ud, som om vi lytter, men tænker i virkeligheden på noget andet. Og kan derfor bagefter ikke huske en døjt af, hvad der er blevet sagt.

Konklusionen er ganske enkel: Øjenkontakt er afgørende for at brænde igennem i præsentationer. (og det samme gør sig gældende ved større møder og samtaler)

Øjenkontakt skaber kontakt og forbindelse

Øjenkontakt skaber forbindelse mellem talerens bevidsthed og modtagerens bevidsthed. Og først når forbindelse er etableret kan vi overføre ideer og tanker fra den ene bevidsthed til den anden. Dette er jo hvad vi i daglig tale kalder kommunikation.

Ikke nok med at øjenkontakt, skaber den uundværlige forbindelse og kontakt, skaber øjenkontakt også energi.

Energi – fokus – opmærksomhed

At lytte til en præsentation er en utrolig energikrævende proces. Det kræver at vi kan holde et nærværende fokus gennem længere tid, fange og forstå ordene der bliver sagt, sætte dem ind i en kontekst, aflæse talerens intention gennem vedkommendes kropssprog og stemme, og endeligt, skal vi også nå at tænker over, hvordan vi forholder os til det der bliver sagt.

De fleste talere undervurderer, hvor meget energi det kræver af modtager for at kunne følge med i en præsentation på en meningsfuld måde.

Men, heldigvis kræver en præsentation ikke kun energi, den kan også give energi. Det kan den gøre, når det kommer til indhold, nemlig at få præsenteret et budskab på en engagerende måde som giver lyst til at høre mere, og det nonverbale kan også være en stor kilde til energi fra et levende ansigt, en dynamisk stemme, en engageret gestik – og naturligvis en oprigtig nærværende øjenkontakt. Bum! Så vågner publikum, og der er energi til at lytte.

Meeen… det er også krævende

At have en god øjenkontakt, mens du præsenterer (uanset om det er foran 5 eller 500 tilhørere) kan være udfordrende. Det er krævende både at skulle holde fokus på det, du skal sige og dine modtagere – ovenikøbet mens du står på scenen, og måske føler dig lidt presset og sårbar. God øjenkontakt kræver at du er mental robust i talesituationen.

Men heldigvis er det jo sådan, at jo mere du øver dig, jo bedre du bliver til det, og jo mindre krævende vil du opleve det. Og du vil helt sikkert opleve, at du som taler får energi og engagement af at opleve den kontakt og det nærvær dine tilhørere giver tilbage til dig.

Her får du mine bedste råd til hvordan du mentalt og praktisk, bliver hardcore skarp til øjenkontakt.

1: Spørg dig selv, hvad er egentlig det vigtigste i præsentationssituationen?

Svaret er simpelt. Dine tilhørere er det vigtigste. At de får værdi ud af den tid, de bruger på at lytte til dig, er vigtigere end noget andet. Ikke at du får sagt en masse kloge ord. Det handler om dem – ikke om dig.
Denne mentale indstilling burde kunne hjælpe dig med at få drejet næsen væk fra PowerPoint og søge øjenkontakt ude iblandt dine modtagere.

2: Start med øjenkontakt

Mens du siger de allerførste ord, skaber du øjenkontakt med alle i rummet. Hvis det er en mindre gruppe, ser du hver enkelt person i øjnene. Hvis det er en større, ser du ser på tilpas mange, fordelt rundt i den store gruppe, så gruppen oplever, at du forbinder dig med hele gruppen og ikke udelader nogen.

3: Lad dernæst dine øjne hoppe

Vær opmærksom på a lade dine øjne hoppe rundt i blandt dine tilhørere, sørg for at komme rundt alle vegne, helt ud i siderne, helt ned til dem på bagerst række.

4: Se ikke mere på nogen end på andre
Bestræb dig på at fordele øjenkontakten ligeligt mellem dine modtagere – så du ikke giver nogle personer mere opmærksomhed end andre eller helt ignorerer nogen. Vær retfærdig i dine distribution af kontakt.

5: Skab kontakt!

Man kan se sine tilhørere så hurtigt og overfladisk i øjnene, at der hverken opstår nærvær eller kontakt. Og øjenkontakt uden kontakt har næsten ingen virkning. Kig derfor den enkelte tilpas længe i øjnene. Gerne så længe at du også kan mærke at der opstår kontakt. Hvor længe er længe nok til at der opstår kontakt? Det mærker du i kroppen.