Tilbage til oversigt

”Kan du lære 25 læger at give videnskabelige præsentationer uden at anvende PowerPoint?” spurgte en topleder fra Novo Nordisk mig for nylig, ”De skal kunne indtage scenen, levere et klart budskab og en fængende fortælling, og skabe international indsigt og interesse i Novo Nordisk.”  “Ja” svarede jeg uden at tøve, fordi modsat hvad mange tror, kan man faktisk kommunikere bedre og klarere ved at lade PowerPointen være slukket. Og det er sjovt at lære. (og undervise i…)

25 nøgne læger

”Det føles nøgent uden PowerPoint,” sagde lægerne den allerførste dag.
Men efter et par intense workshops, træning i buddy teams og individuel coaching savnede ingen deres slides. Og på den store finaledag leverede samtlige 25 læger hver sin forrygende præsentation uden PowerPoint i fuld spotlys på Teater Bremen i København.
Få måneder forinden havde alle været optaget af at få så meget viden som muligt med i deres slides. Men på scenen stod nu i stedet et menneske med en fortælling og et budskab – vendt mod os, tilhørerne, som kunne følge fortællingens struktur. Der var ingen komplekse slides. Vi skulle ikke læse og lytte samtidig. Budskabet og relevansen stod klar for alle.

Har du også lyst til at droppe dine slides? Her er mine væsentligste erfaringer fra projektet og lægernes vigtigste læringspunkter:

Bliv klædt på til at ” go naked”:

Du er fokuspunktet
Hvis du slukker for projektoren, skal du være parat til selv at være centrum og fokuspunkt. Ikke fordi vi vil høre alt om dig og dit liv, men din udlægning af budskabet bliver det centrale. Det vil eksponere dig, dine ord, din krop og din energi. Det skal du være komfortabel med og i stand til at bære.

Klart budskab
Uden PowerPoint kan du ikke længere lade slidsene kommunikere for dig, og så er det vigtigt, at du har et centralt budskab til dine tilhørere. Det er ikke nok, at du kender dit budskab, du skal også kunne kommunikere det på en måde, så dine modtagere forstår det.

Simpel struktur
Pas på kompleksiteten i din kommunikation. Udvælg nøje hvad der skal med i din præsentation af din viden, fakta og statistikker. Ofte er der mere tale om fravalg. Tænk mere på hvad dine tilhørere har brug for og mindre på, hvad du gerne vil sige.

Introduktion
Gør din introduktion til en kunst. Den skal være kort, konkret og fange tilhørernes opmærksomhed. Og så skal den skabe det nødvendige overblik over hele præsentationen.

Gør en lang historie kort
Præsenter kompleks viden kort og simpelt. Brug en metafor eller et billede i stedet for lange forklaringer.

Skab forbindelse
En god præsentation er som en telefonsamtale: Førend kommunikationen kan skabe værdi, skal begge parter have samlet røret op. PowerPoints største synd er, at det alt for ofte får afsenderen til at læse op – og alt for ofte sker det med ryggen til modtagerne. Der er ingen forbindelse. Ingen kontakt og intet nærvær. Man kan næsten se, hvordan tilhørernes tanker flyver ud af lokalet … Drop slides og skab forbindelse til tilhørerne.

Novo Nordisk blev klogere

De 25 læger lærte meget af projektet, bl.a. at:

  • Man kan sagtens levere gode og saglige præsentationer uden PowerPoint.
  • Når der ikke er PowerPoint, stiger tilhørernes oplevelse og udbytte.
  • Det er forholdsvist let at lære at præsentere uden PowerPoint.

Sluk PowerPointen og skab en ægte kontakt mellem dig og tilhørere. Det vil få dine præsentationer til at rykke som aldrig før.

Om Birgitte Dam Jensen

Birgitte Dam Jensen er uddannet skuespiller og har desuden taget en uddannelse i Retorik og Dramaturgi ved Københavns Universitet. Hun har egen virksomhed siden 2002 og har mangeårig erfaring som coach fra både forsvaret og DISPUK. Læs mer om Birgitte her.