Tilbage til oversigt

Hvad har Bengt Holst, Zoologisk Haves videnskabelige direktør, Alexandria Ocasio-Cortez, det yngste kvindelige medlem af den amerikanske kongres, og Yuval Noah Harari, historiker & bestsellerforfatter, tilfælles? De er for tiden mine forbilleder, når det gælder kommunikation og gennemslagskraft. De lyser op med deres mod, engagement og autenticitet, og brænder i den grad igennem med deres budskab og person. De er, på hver deres måde, med til at trække verden i en mere positiv retning. Og jeg vil gerne kunne det, de kan. Derfor har jeg skrevet en serie af blogindlæg, hvor jeg analyserer, hvad de kan og hvad de gør – og hvad du og jeg kan lære af dem.

I teatret har vi et ordsprog: “En god skuespiller låner fra andre skuespillere. En genial skuespiller stjæler med arme og ben” Dette siger vi ikke, fordi vi er nogle gemene tyve og kopister, uden respekt for ophavsret, men fordi vi ved, at hvis man virkelig ønsker at blive god til noget som helst her i livet, er det vigtigt at kunne begejstres af forbilleder, og bruge dem som drive og inspiration til at lære og vokse. Mine forbilleder udfordrer og inspirerer mig, og det vil jeg dele med andre.

At lære fra forbilleder

Jeg har skrevet en serie blogindlæg, hvor jeg analysere disse tre personer, som jeg synes, er vigtige stemmer i denne tid. Jeg stiller skarpt på konkrete greb de gør, og personlige kvaliteter de bruger, som jeg mener, er med til at give dem deres gennemslagskraft.

Blogindlæggene er bygget op med en kort baggrundsforklaring, og derefter en analyse på baggrund af en eller videoer. Jeg har bestræbt mig på at være forholdsvis grundig i mine analyser, da jeg sigter efter, at du får noget med dig, du kan “stjæle” og bruge i udviklingen af din egen gennemslagskraft.

Forbillede: Bengt Holst

Jeg er meget inspireret af Zoologisk Haves videnskabelig direktør, Bengt Holst, og hans håndtering af shitstormen i 2014, kendt #girafgate, som var rettet mod Zoologisk have og ham personligt. Jeg beundrer hans mod til at fastholde sin egen sandhed, og stå imod de mange personlige og manipulerende angreb med ro og integritet. Jeg tænker ofte på ham, når jeg selv går på scenen med vanskelige budskaber.
Læs hvad vi kan lære af ham her.

Forbillede: Alexandria Ocasio-Cortez

Hun er ikke blot det yngste kvindelig medlem, nogensinde valgt ind i den amerikanske kongres, men hun er også ved at blive en regulær magtfaktor i amerikansk politik. Hun er indtil videre lykkedes med det, som mange kvinder stræber efter, nemlig at opnå indflydelse i samfundet og samtidig bevare sin kerne af kvindelig identitet. AOC viser vejen for en ny måde at være kvinde på magtens arena.
Læs hvad vi kan lære af hende her.

Forbillede: Yuval Noah Harari

Han er en af vores tids mest indflydelsesrige tænkere, som på få år nærmest har opnået rockstjerne-status (som tænker). Han har solgt 12 millioner bøger og verdens mægtigste ledere og politkere lytter til ham for at forstå over de udfordringer, som den accelererende udvikling skaber for i vores verden. Samtidig er han også noget så sjældent, som et ydmygt, selvreflekteret og autentisk menneske i en narcissistisk tid.
Læs hvad vi kan lære af ham her.

Om Birgitte Dam Jensen

Birgitte Dam Jensen er uddannet skuespiller og har desuden taget en uddannelse i Retorik og Dramaturgi ved Københavns Universitet. Hun har egen virksomhed siden 2002 og har mangeårig erfaring som coach fra både forsvaret og DISPUK. Læs mer om Birgitte her.